Pierogi ze szparagami i ciecierzycą

Jak zapewne wiecie, bo pisałam o tym nie raz – kocham pierogi ! To takie danie, które nigdy mi się nie nudzi, mogę jeść je na śniadanie, obiad i kolację. Poza tym mam do nich sentymentalny stosunek, bo przywołują mi wspomnienia związane z moją  śp. babcią. A to właśnie ona pokazała mi jak robić pierogi, i  z którą ulepiłam ich mnóstwo. Lubię też bardzo wymyślać różne pierogowe farsze, najlepiej takie, których jeszcze nikt nie wymyślił ;) Pierogi ze szparagami jadłam poraz pierwszy u mojej mamy (to były pierogi kupione w sklepie), bardzo mi smakowały. Stwierdziłam wtedy, że do farszu można by dodać jakieś strączki, aby pierogi były bardziej sycące, a także, żeby wzbogacić je o białko, żelazo i stworzyć w ten sposób pełnowartościowy posiłek. Poszłam więc tym tropem, przygotowując pierogi w domu do farszu dodałam ciecierzycę, i to był strzał w dziesiątkę. Pierogi są przepyszne. A farsz śmiało można potraktować też jako pastę do chleba. Spróbujcie koniecznie.

Artykuł Pierogi ze szparagami i ciecierzycą pochodzi z serwisu Ammniam.pl.

Komentarze Facebook