Papryka z miodem - najlepsza! :)

Przepis NAJLEPSZĄ paprykę z miodem, jaką znamy :) Jest chrupiąca, pyszna, z delikatnym smakiem przypraw i miodu. Pysznie komponuje się do kanapek oraz jako dodatek do obiadów. My nie wyobrażamy sobie zimy bez tej papryki :) ;) Przepis domowy, sprawdzony od lat. Polecam :)

Składniki:

* 5 kg papryki czerwonej

* zalewa:

  • 12 szklanek wody
  • 4 szklanki octu 10 %
  • 4 szklanki cukru
  • 2 szklanki miodu
  • 2 łyżeczki soli

* przyprawy na każdy słoik

  • 7 ziarenek pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1,5 listka laurowego
  • 0,5 łyżeczki gorczycy
  • 5 plasterków czosnku

Przygotowanie:

1. Zalewę zagotować.

2. Paprykę umyć, pokroić w pasy, włożyć na dwie minuty do gotującej wody, a później zahartować w zimnej.

3. Cząstki papryki powkładać do wyparzonych słoików, dodać przyprawy.

Komentarze Facebook