Orkiszanka kawowa, żołędziowo-arachidowa (wegańska, bez cukru)

Znacie kawę z żołędzi? Ha! To nie żaden nowy superfoods, kawa żołędziówka była znana i chętnie pijana już lata temu, zarówno na dworach, jak i w wiejskich chatach. Podobnież często raczył się nią sam Fryderyk Chopin. Na Bałkanach po dziś dzień żołędzie stanowią istotne źródło pokarmu. Wyrabia się z nich chleb żołędziowy, albo podaje do obiadu zamiast ziemniaków.
W Polsce ich zastosowanie kulinarne zostało zapomniane, a przecież dęby należą do czołówki drzew zalesiających nasz kraj! Dlaczego więc nie korzystać z rodzimego surowca? Żołędzie zawierają dużą dawkę węglowodanów, głównie skrobi (stąd pomysł zjadania ich zamiast ziemniaków), ale także sporo tłuszczy, jednak bez cholesterolu! Ponadto stanowią źródło witamin z grupy B, oraz wielu składników mineralnych, jak magnez, potas, miedź, mangan, fosfor czy wapń. Kawa wytwarzana z owoców dębu jest naturalnie bezglutenowa i pozbawiona kofeiny. W przeciwieństwie do kawy z ziaren kawowca, wzmacnia układ trawienny, poprawia wchłanianie składników odżywczych z pożywienia, nawet w przypadku nadwrażliwych jelit!

Komentarze Facebook