Najlepsza ogórkowa w Bieszczadach

 Tak najlepsza ogórkowa w Bieszczadach każdy robi najlepszą :) Taką gotuję w pracy taką robię w domu i zawsze widzę uśmiech na twarzy i chęć dokładki . Jak robię swoją ogórczaną już pisze..

 

Najlepsza ogórkowa w Bieszczadach

składniki

1 kg ziemniaków

2 marchewki

1 słoik ogórków kiszonych

1 por

1 cebula

3 ząbki czosnku

koperek

śmietana 30 % 1 szklanka

przyprawa maggi

sól, pieprz , liść laurowy 

masło 1 łyżka 

Ziemniaki obieramy , kroimy w kostkę . Marchewkę obieramy kroimy w kostkę , por kroimy w półplasterki, cebule i czosnek siekamy. Ogórki kroimy w kosteczkę , wodę od ogórków zostawiamy. Na maśle podsmażamy cebulę , czosnek i por. Dodajemy pokrojone ziemniaki i marchewkę . Mieszamy chwilę smażymy. Podlewamy wodą razie ok 3 szklanek. Dodajemy liść laurowy , sól i przyprawę magii. Gotujemy ok 10 min. Dolewamy wody tak aby zupa nie była za gęsta. Dodajemy pokrojone ogórki , gotujemy ok 8 min. Dolewamy sok z kiszenia ogórków do smaku. Gotujemy jeszcze z 10 min. Dolewamy śmietanę , dajemy koperek . Doprawiamy jeszcze przyprawa magi i sola do smaku. 

Komentarze Facebook