Mus owocowy z porzeczkoagrestu (wegański, bez cukru)

Agar jest doskonałym roślinnym środkiem żelującym. Z jego pomocą można przygotowywać musy, galaretki, stabilizować masy na ciasta typu tofurnik. Utrudnienie jest takie, że trzeba go dobrze wyczuć, ponieważ w zależności od firmy może mieć inną moc żelującą a tym samym może być potrzeba użycia innej ilości proszku w przeliczeniu na taką samą ilość płynu. Na szczęście w razie uzyskania niezadowalających efektów, mieszankę z jego udziałem zawsze można ponownie podgrzać i odpowiednio dodać więcej agaru lub płynu, aby uzyskać pożądany efekt (czego nie da się zrobić przy użyciu żelatyny). Albo można skorygować swoje oczekiwania. ☺ Ja początkowo planowałam galaretkę owocową, ale zanim masa zdążyła odpowiednio wystygnąć, aby ocenić jej konsystencję, chłopaki zjedli połowę. Tak więc pozostałam przy czymś na kształt musu, który idealnie pasował do smarowania śniadaniowych placków. Widocznie tak miało być!
A porzeczkoagrest? Jak nazwa wskazuje, to hybryda porzeczki i agrestu. Możesz zastąpić go mieszanką porzeczek i agrestu.

Komentarze Facebook