Muffiny z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem

Zapraszam dziś na wytrawne babeczki. Co prawda w przeddzień Tłustego Czwartku powinnam raczej piec muffiny ala pączki czy inne tego typu cudeńka, ale może jednak ktoś się skusi. Przepis na te babeczki znalazłam tutaj. Troszkę pozmieniałam i część mąki zastąpiłam pełnoziarnistą a tak poza tym trzymałam się oryginalnego przepisu. Efekt końcowy dosyć smaczny. Ciasto jest aromatyczne, przepięknie pachnie ziołami  pełne kolorowych kawałków pomidorów i bazylii, niestety odrobinę zbyt suche. Polecam je jednak piec w mniejszych papilotkach, a najlepiej w postaci mini muffinek. Moje upiekłam w kartonikach, przyznam że ładnie się prezentowały ale dla mnie tata porcja była zbyt duża. Chociaż i na to znalazłam sposób, podawałam babeczki przekrojone na pół przesmarowane masłem z dodatkiem świeżych pomidorów, listków bazylii i cieniutkich plasterków parmezanu. :)   Składniki na 12 standardowych lub 6 dużych muffinek:140g pełnoziarnistej mąki150g mąki1 łyżka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soliczarny pieprz2 jajka250 ml maślanki60g roztopionego masła90g suszonych pomidorów30g parmezanu + podobną ilość do obsypania z wierzchu5 g świeżej bazylii Nastaw piekarnik na 200C.

Komentarze Facebook