Moje kulinarne pomysły na kiełki

Kiełki to pokarm życia. Wiecie, że te małe roślinki mają od 4 do 6 razy więcej wartości odżywczych niż ich dorośli odpowiednicy ? Są napakowane mnóstwem witamin, minerałów i innych fitozwiązków, które bardzo służą naszemu organizmowi. Dlatego warto włączyć je do codziennego menu. A jak to zrobić ? Z czym podać ? Postaram się odpowiedzieć na to pytanie. I podzielę się z wami trzema przepisami na dania i ich udziałem. Najprościej po prostu posypywać nimi dania – kanapkę, zupę, ulubioną pizzę, tartę czy zapiekankę. A idąc dalej tym tropem, kiełki można dodawać do wszelkich wrapów, wytrawnych naleśników, burgerów, sushi, spring rollsów czy roladek (np. takich z bakłażana albo cukinii). Kiełki można też potraktować jako składnik past do chleba, dodać do hummusu, twarożku, czy guacamole, albo zrobić pesto. Sprawdzą się również jako dodatek do koktajli i sałatek, a wybierając odpowiedni ich rodzaj mogą stanowić również bazę tego typu dań. Ponadto kiełki można również wymieszać z kaszą, ryżem albo makaronem,  dodać do purée ziemniaczanego czy ziemniaczanych placków, a nawet naleśnikowego ciasta. Możliwości jest naprawdę wiele. Poniżej znajdziecie trzy proste przepisy na dania z kiełkami, które bardzo lubię. Będzie to pasta do chleba, makaron i zielony koktajl.   Pasta do chleba z kiełkami rzeżuchy, […]

Komentarze Facebook