Kruche babeczki nadziewane ...

Idealne na zabawę sylwestrową, małe babeczki, po które można sięgać palcami i zajadać je na stojąco :) w przerwie w tańcach. Ciasto jest smaczne, kruche, ale nie rozpadające się. Charakter babeczkom nadaje ich wypełnienie. Zależy ono już od pomysłów wykonawcy. W moim przypadku część babeczek została wypełniona kremem na bazie serka mascarpone a część masą kajmakową dodatkowo obsypane suszonymi owocami oraz orzechami....Przepis na babeczki pochodzi z książki kucharskiej "Słodka kuchnia polska"Składniki na kruche babeczki (około 30 sztuk):3 szklanki mąki250g margaryny lub masła3 żółtka1 szklanka cukru pudruszczypta soliNastaw piekarnik na 200C.Mąkę, cukier puder, szczyptę soli wsyp do dużej miski i wymieszaj. Następnie dodaj pokrojone na małe kawałki masło lub margarynę oraz żółtka. Przecieraj między palcami, ugniajatk rękami aż ciasto zacznie się sklejać i tworzyć jednolitą masę. Wszystkie składniki można również umieścić w malakserze i zmiksować na jednolitą masę. Następnie odrywaj kawałki ciasta i wyklejaj pojedyncze foremki. Wyklejone ciastem foremki wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 do 20 min.

Komentarze Facebook