Kokosanki, bezglutenowe pyszności

Łatwe i szybkie  w przygotowaniu  kokosowe pyszności. Jak to u mnie - pieczone w formie na mini muffiny. Wystarczą trzy składniki, parę minut w piekarniku i można się objadać. Kokosanki nie zawierają dodatku mąki. Super sposób na zużycie niepotrzebnego białka jajka.  Polecam :)Składniki na 8 mini muffinek:1 białko jajka50g cukru100g wiórków kokosowych   Piekarnik nastaw na 200C. Formę na muffiny, jeżeli nie jest pokryta warstwą nie przywierającą, natłuść. Białko za pomocą ręcznego miksera ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i ubijaj aż cukier się rozpuści a białko będzie gęste i błyszczące. Następnie łyżką wmieszaj do białka kokos. Masa będzie dosyć gęsta. Łyżką przełóż porcje masy do formy na muffiny, wypełniając gniazda aż po brzegi.Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 - 20 minut. Piecz aż kokosanki lekko się zarumienią.Po upieczeniu pozostaw mini muffinki na kilka minut w formie, w której się piekły.

Komentarze Facebook