Keks z batatów (wegański, bez cukru)

Miękkie, wilgotne ciasto naładowane orzechami i suszonymi owocami. Można zjeść więcej niż jeden kawałek, bo słodzone tylko naturalnymi składnikami, tj. batatem i daktylami. Przygotowuje się je dosyć bezproblemowo, tylko trzeba uważać na dzieci podjadające ingrediencje.
Bataty oczywiście nie wpływają negatywnie na smak, wręcz przeciwnie, dodają ciastu słodyczy. Nie bez kozery są nazywane słodkimi ziemniakami. Można tutaj wykorzystać resztkę batatów pozostałych z obiadu. Najlepiej takich gotowanych na parze, zachowują wtedy najwięcej smaku i aromatu. Właśnie dzięki dodatkowi pure z batatów, musu daktylowego i oleju kokosowego, oraz suszonym owocom, ciasto jest wilgotne i sprężyste a nie suche (biszkoptowe) jak tradycyjny keks.
Z podanych ilości wychodzą dwa niskie keksy, nie ma sensu się rozdrabniać i piec jednego. Pracy praktycznie tyle samo a podczas Świąt i tak pójdą oba, bo ciasto jest pyszne. Nieprzesłodzone, miękkie, o urozmaiconej strukturze. Polecam!

Komentarze Facebook