karkówka na dziko - w jałowcu i kolendrze

Oto przysmak dla miłośników jałowcowego aromatu. Czyli dla mnie, nna przykład. Uwielbiamy naszą karkówkę w rozmarynie, ale się trochę znudziła, więc postanowiłam zmienić zestaw przypraw. Bardzo smacznie wyszło, choć wolnopiecznona wołowina nadal rządzi. A w ogóle, jako że lubimy wędliny sklepowe, ale wolimy domowe - jeśli macie jakieś wypróbowane przepisy na domowe pieczenie na kanapki, to proszę podzielcie się.
Trzeba przygotować:

karkówkę - kawałek o wadze ok. 1 kilograma
1/3 szklanki oliwy lub oleju
po pełnej łyżce jałowca, kolendry, musztardy sarepskiej i sosu worcester
po pełnej łyżeczce brązowego cukru, majeranku, papryki słodkiej wędzonej i gorczycy
po 3 ziela angielskie i liście laurowe
3 ząbki czosnku - roztarte
sól i pieprz do smaku

Komentarze Facebook