Do przygotowania tych serduszek wykorzystałam przepis na drożdżowy chleb czekoladowy z książki "Home baking cookbook". Wyszły mi pyszne, mięciutkie, sprężyste bułeczki - serduszka. Idealne na Walentynkowe śniadanie :). Nam smakowały najbardziej zaraz po upieczeniu, posmarowane masłem i dżemem. Polecam :)Składniki na 6 serduszek:225g mąki1/2 łyżeczki soli12g kakao1 łyżeczka drożdży instant*1 łyżka brązowego cukru1/2 łyżki oleju (użyłam rzepakowego)150 ml ciepłej wody* drożdże w zależności od używanych dodaj do składników suchych lub mokrych (sprawdź na opakowaniu czy trzeba je rozpuszczać czy wystarczy wsypać do mąki) Do misy miksera wsyp mąkę, sól, kakao, cukier i wymieszaj.W osobnym naczyniu wymieszaj wodę z olejem i drożdżami aż drożdże zupełnie się rozpuszczą. Wlej zawartość naczynia do misy miksera. Za pomocą haka do wyrabiania drożdżowego ciasta mieszaj wszystkie składniki aż utworzą kulę. Wyrabiaj przez kolejne 5 - 10 minut.
Wyrobione ciasto przełóż do wysmarowanej cieniutką warstwą oleju miski i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Formę na babeczki wysmaruj cieniutką warstwą oleju. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat i wyrabiaj rękami przez minutę.