Imbirowe muffiny ze śliwkami na pełnoziarnistej mące orkiszowej z płatkami owsianymi

Zaczyna się jesień, za oknem szaro, wieczory chłodne... przydałoby się coś na rozgrzewkę. Może ze śliwkami ? Tak ładnie wyglądają ... Znalazłam ciekawy przepis na imbirowe ciasto, super rozgrzewające, którego słodycz przełamują  śliwki. Dla mnie połączenie idealne. Ciasto jest wilgotne, o karmelowym posmaku, aromatyczne... palce lizać. Polecam. Przepis znalazłam w kalendarzu BBC Good Food.Składniki na 12 muffinek:140g masła lub margaryny100g brązowego cukru100g golden syrupu lub płynnego miodu6 śliwek (około 250g)140g pełnoziarnistej maki orkiszowej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli 1 łyżka imbiru1 łyżka posiekanego kandyzowanego imbiru85g płatków owsianych2 jajkaFormę na muffiny wyłóż papilotkami. Piekarnik nastaw na 180C.Do garnuszka wrzuć tłuszcz, cukier i golder syrup. Podgrzewaj aż wszystkie składniki się rozpuszczą. W międzyczasie posiekaj imbir i odstaw na później. Pokrój śliwki w ósemki i wyrzuć pestki i ostaw na później. Kiedy masa w garnku będzie już dobrze połączona dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, imbir mielony i imbir posiekany, płatki owsiane oraz jajka. Mieszaj aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Wlej ciasto do papilotek wypełniające je do 3/4 wysokości.

Komentarze Facebook