Dżem z zielonych pomidorów

Ostatnio mam spore opóźnienia w kwestii publikacji postów. O ile dla przykładowego Ciasta bez śliwek nie robi to większej różnicy, tak dżem z zielonych pomidorów powoli może tracić na aktualności. Jeżeli jednak zdążyliście przed przymrozkami zebrać z krzaczków niedojrzałe pomidory a jeszcze nie zdążyliście ich zagospodarować - ten przepis jest właśnie dla Was!
Miałam całkiem pokaźną ilość zielonych pomidorów i kilka pomysłów na ich przetworzenie. Najlepszym wyborem okazało się przerobienie ich na dżem według przepisu Olgi Smile. Poszło całkiem sprawnie, nie było potrzeby przecierania pestek i skórek przez sito a konsystencja przypomina klasyczny dżem owocowy. Do posłodzenia można wykorzystać zarówno cukier biały, cukier nierafinowany jak i ksylitol. W przypadku tego ostatniego uzyskujemy najładniejszy, delikatnie zielonkawy kolor (czego oczywiście zdjęcie nie oddaje), w przypadku cukru białego czy też trzcinowego, dżem nabiera bursztynowej barwy. Niemniej, na półce i tak wygląda intrygująco. Dodatkowo, chociaż ksylitol i cukier mają podobny poziom słodkości, według mnie ksylitolu można użyć mniej. Ale to oczywiście rzecz gustu.

Komentarze Facebook