Dyniowa pasta kanapkowa ze słonecznika (wegańska, bezglutenowa)

Pasty do chleba pojawiają się na blogu stosunkowo często, jednak zdecydowana większość to propozycje z wykorzystaniem roślin strączkowych. W zasadzie tylko raz, dawno temu, podawałam przepis na pastę z nasion słonecznika, podczas gdy orzechy, ziarna i nasiona także mogą stanowić fajną bazę takich kanapkowych kremów. Nadrabiam więc zaległości i serwuję pastę słonecznikową wytrawną!
Dynia jest królową jesieni, a my na przedwiośniu. Jednak dzięki temu, że przygotowałam zapas mrożonego puree z dyni, teraz mogę korzystać i przygotowywać dyniowe zupy, ciasta czy pasty. Do tego przepisu najlepiej sprawdzi się dynia Hokkaido, która ma zwarty, mączysty miąższ a do tego intensywnie pomarańczowy kolor.

DYNIOWA PASTA ZE SŁONECZNIKA
wegańska, bezglutenowa

Około 400ml pasty.

Składniki:

Komentarze Facebook