Deser z chia i mango (wegański, bezglutenowy, bez cukru)

Pudding chia jest w naszej rodzinie dosyć popularny. Prosty, szybki i bardzo smaczny! Najczęściej klasyczny, kokosowy. Latem podawany z dowolnymi owocami jagodowymi, poza sezonem z musem z mrożonych owoców. Tym razem przygotowałam go nieco inaczej i mleczko kokosowe połączyłam z musem z mango, które ostatnio jest ulubionym owocem Młodego. Słodko-kwaśne maliny dobrze się połączyły z kremowym i słodkim puddingiem. Seledynowy odcień pistacji bardzo mi tutaj pasował, dodatkowo dodały odrobinę chrupkości, ale a ich delikatny smak nie zdominował deseru. W ich miejsce sprawdzą się również orzechy nerkowca.
Mus mango nadał deserowi ślicznego, żółtego koloru a dzięki dekoracji z czerwonych malin pudding wyglądał jak przebarwiające się liście i od razu mi przypomniał, że jesień jest już tuż tuż. Na szczęście jest na tyle ciepło, że desery z lodówki ciągle nam smakują.

Komentarze Facebook