Cytrynowy tort bezowy

Skladniki na beze:

  • 6 bialek
  • 200 g cukru
  • esencja cytrynowa
  • 2 lyzeczki skrobii ziemniaczanej

Bialka ubic na sztywno, nastepnie dosypywac po troszku cukier,ciagle ubijajac. Na koniec dodac esencje cytrynowa oraz skrobie, przesiana przez sitko,zeby uniknac grudek. Calosc wymieszac mikserem. Dwie duze blachy wylozyc papierem do pieczenia. Wylozyc bialka - formujac z nich 4 kola (mniej wiecej takiej samej wielkosci). Jezeli lubicie byc perfekycjni, mozecie odrysowac na papierze 4 rownej wielkosci kola - po dwa na kazdej z blach :)) pomiedzy kolami nalezy zachowac odstep. Bezy (dwie blachy rownoczesnie) pieczemy przez 1,5 godziny w temp. 120°C. Po tym czasie, piekarnik uchylamy i pozwalamy bezom ostygnac :))

Komentarze Facebook