Cupcakes z Guinnessem i Baileysem

Smaczny przepis na cupcakes z alkoholem ;) Zrobiłam je w imieniu Ignasia dla Marka z okazji irlandzkiego Dnia Ojca :) Są bardzo czekoladowe z charakterystycznym smakiem słodu jęczmiennego.

Ciasto:

250 ml piwa Guinness
100 g masła
150 g naturalnego kakao
130 g mąki pszennej
200 g cukru
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
2 jajka
1/3 szkl kwaśnej śmietany 12%

Wykonanie:

Pokroić masło na duże kawałki i wraz z piwem doprowadzić do wrzenia, następnie ostudzić.
W misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i sól.
Dodać kakao do przestudzonego piwa i masła, wymieszać na gładką masę i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
W międzyczasie wymieszać mikserem jajka i śmietanę, a następnie wlać ostudzoną masę z piwa i masła, dokładnie wymieszać mikserem.
Do powstałej masy wsypać mąkę z dodatkami i wymieszać krótko mikserem na niskich obrotach.
Umieścić papilotki w foremkach, napełnić do ¾ wysokości.
Piec około 20-15 minut w 180 stopniach.

 

Krem:

250 gr serka mascarpone
100 ml śmietany kremówki
5 łyżek cukru
2 kieliszki likieru Baileys

Wykonanie:

Kremówkę ubijamy z cukrem, pod koniec ubijania dodajemy mascarpone oraz likier. Kremem dekorujemy ostudzone cupcakes.

Smacznego!

Komentarze Facebook