Ciasto podwójnie śliwkowe (wegańskie, bez cukru)

Kiedy nie ma sezonu na konkretne owoce lub warzywa, zamiast kupować importowane (pryskane), lepiej postawić na suszone czy mrożone. Powstają z surowców będących w danym okresie w pełni swojej dojrzałości, zawierają więc więcej witamin i składników aktywnie czynnych, a dodatkowo mniej chemii użytej celem zakonserwowania.
Suszone śliwki, najlepsze domowe! Są słodkie i twarde, Młody przeżuwa je, jakby jadł gumę rozpuszczalną. Do ciasta jednak wykorzystałam miękkie śliwki ze sklepu. Kraj pochodzenia: Chile, ale przynajmniej są bez dodatku substancji konserwujących. Za to mrożone śliwki są nasze, polskie, z działki od sąsiada. Gdy były w pełni dojrzałości usunęłam z nich pestki, pokroiłam w połówki i zamroziłam, właśnie na takie okazje.

CIASTO PODWÓJNIE ŚLIWKOWE w stylu brownie
bez jajek, bez mleka, bez cukru

Blacha 20x30cm.

Składniki:

Komentarze Facebook