Ciasto dyniowe ze śliwkami (wegańskie, bez cukru)

Nie przepadam za suchymi ciastami, zdecydowanie wolę te wilgotne! Ostatnio pokazywałam przepis na kakaowe ze śliwkami, teraz dyniowe, również ze śliwkami. W zasadzie to było odwrotnie. Najpierw było dyniowe ze śliwkami, którego Młody zawsze zjadał podwójną porcę, a jak tylko się skończyło szybko przygotowałam murzynka ze śliwkami.
Śliwki są stworzone do wypieków! Pod wpływem wysokiej temperatury delikatnie karmelizują i nawet te kwaśne na surowo, po wyjęciu z piekarnika okazują się być słodkie. Słodko-kwaśne, czyli idealne do ciasta!
Tutaj dodatkowo mamy masło orzechowe, napój kokosowy, suszone morele i pieczoną dynię. Bogactwo smaków, które znakomicie się ze sobą komponują. Tworzą wilgotne, miękkie i aromatyczne ciasto. A wierzch? Wygląda jak solidnie oprószone cukrem pudrem wymieszanym z wiórkami kokosowymi... a to słodka mąka kokosowa! Nie wiedziałam wcześniej, że może tak przyjemnie smakować. Zawsze mieszałam ją w wypiekach ze zwykłą mąką gdzie miała za zadanie jedynie wzbogacić smak. Tutaj odkrywa swoje delikatne oblicze i stawia kropkę nad "i".
Jest smacznie, słodko i jesiennie.

Komentarze Facebook