Ciasto czekoladowe z wiśniami (wegańskie, bez cukru)

Dekadenckie, ciężkie i wilgotne ciasto typu brownie uzupełnione o dodatek kwaśnych wiśni i kremową polewę o smaku gorzkiej czekolady. Słodzone jedynie daktylami, z wiórkami kokosowymi pozostałymi z produkcji mleka kokosowego. Na wodzie, chociaż smaczne będzie także z domowym mlekiem kokosowym.
Porady: Aby ciasto było mniej wilgotne w obrębie wiśni, możesz je wcześniej obtoczyć w małej ilości mąki pszennej, która powinna absorbować nadmiar soku. Wytłoki kokosowe możesz wymienić na wiórki, wtedy też ciasto będzie mniej wilgotne. W ogóle, jeżeli ciasto ma być mniej wilgotne (chociaż mnie takie mięciutkie, kremowe bardziej odpowiada) wystarczy dodać mniej wody. Zamiast wody możesz użyć mleka kokosowego zwykłego, lub innego napoju roślinnego. Polewy wystarczy na wysmarowanie ciasta ze wszystkich stron i jeszcze oblizanie łyżki. Jeżeli planujesz posmarować ciasto polewą tylko z wierzchu, to i tak zrób całą porcję a nadwyżkę możesz po prostu wyjeść łyżką, lub schować do lodówki i zużyć przy najbliższej okazji do posmarowania naleśników, placków, gofrów.

Komentarze Facebook