Bitki w sosie cebulowym

 Pomysł na obiad porcja mięsa i sos pasuje do każdego dodatku kaszy , ryżu ,ziemniaka a nawet jak u mnie makaronu.

Smaczne aromatyczne i szybko się robi , jest czas na kawkę 

Bitki w sosie cebulowym 

mięso szynka ok 700g

3 duże cebule

5 ząbków czosnku

mąka ok 4 łyżki

bulion warzywny 1litr

ziele angielskie 4 szt

liść laurowy 4 szt

przyprawa magi

sól

pieprz

olej

Mięso szynki kroimy w plastry lekko rozbijamy solimy doprawiamy pieprzem i obtaczamy w mące. Smażymy na małej ilości oleju w garnku o szerokim spodzie. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki, cebulę obieramy i kroimy w piórka. Dajemy obok mięsa lekko mieszamy. dodajemy liść i ziele.Kiedy cebula lekko się zarumieni podlewamy litrem bulionu np warzywnego. Dusimy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie a sos zgęstnieje.Doprawiamy przyprawą magii.

Komentarze Facebook