Bezjajeczne muffiny z dodatkiem mąki jaglanej

Mięciutkie, puszyste, delikatnie kakaowe babeczki pieczone z dodatkiem mąki jaglanej. Przepis na ciasto znalazłam tutaj i od razu postanowiłam wypróbować. W końcu miło zjeść coś słodkiego nie zadręczając się tak do końca poczuciem winy, że znowu nie dotrzymało się postanowienia o zdrowym odżywianiu. Z kolei trudno sobie dotrzymać obietnicy gdy na dworze ciągle zimno i najchętniej człowiek ukryłby się pod ciepłym kocem. Pozdrawiam wszystkich zmarzluchów i zapraszam do wypróbowania przepisu.Składniki na 12 muffinek:100g zmielonej na mąkę kaszy jaglanej150g mąki1 łyżka kakao125g cukru1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki sody1 łyżeczka proszku do pieczenia50 ml oleju125 ml jogurtu50 ml mlekakilka kropel ekstraktu z wanilii Jeżeli nie masz mąki jaglanej to wrzuć kaszę jaglaną do młynka na kawę lub blendera i zmiel na proszek.Piekarnik nastaw na 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Do dużej miski wsyp mąkę jaglaną, mąkę, kakao, cynamon, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki odstaw na bok.W osobnym naczyniu połącz olej, jogurt, mleko i wanilię. Dobrze wymieszaj. Wlej do naczynia z suchymi składnikami.

Komentarze Facebook