Babeczki z carobem

Carob/karob zwany również chlebem świętojańskim to rozdrobnione strąki drzewa karobowego Ceratonia siliqua rosnącego w ciepłym regionie śródziemnomorskim. W przemyśle spożywczym wykorzystywanym jako substytut kakao. Carob jest jego zdrowszym odpowiednikiem, ponieważ nie zawiera kofeiny i  teobrominy oraz kwasu szczawianowego blokującego prawidłowe wchłanianie wapnia. Karob jest jednym z najzdrowszych produktów żywieniowych- jest to nieocenione źródło białka, witamin A, B2, B3, E oraz D, łatwo przyswajalnych minerałów: magnezu, żelaza, wapna, węglowodanów i fosforu. Karob posiada szereg właściwości zdrowotnych, o których można poczytać tutaj. Przepis na dzisiejsze babeczki znalazłam właśnie na opakowaniu carobu, które z czystej ciekawości niedawno zakupiłam. Babeczki były lekkie, puszyste, o delikatnie karmelowym posmaku i bardzo intensywnej, czarnej barwie. Serdecznie polecam :) Składniki na 12 babeczek:100g margaryny100g brązowego cukru4 jajka1/2 łyżeczki esencji waniliowej1/2 łyżeczki esencji migdałowej50g carobu40g pełnoziarnistej mąki (użyłam mąki orkiszowej)1 łyżeczka proszku do pieczenia40g mielonych migdałówFormę na muffiny wyłóż papilotkami. Piekarnik nastaw na 180C.Do misy miksera wrzuć margarynę i cukier i ucieraj.

Komentarze Facebook